September-Britt är mitt namn

Maj-Britt, Mars-Britt och Husvagnen

Anne Holt &
hennes syssling Anne Holt
Lilla Piratförlaget
Utgiven 2011
2,5 av 5 

Förminskar och försvårar barnen,
men med söta inslag.

Den här boken har jag fått som lärarexemplar av Piratförlaget. Och boken handlar om Maj-Britt, en ganska ensam 8 åring som annars är en väldigt snäll flicka, hon gör sällan sina föräldrar arga och hon är ganska osynlig, hennes syster Juni däremot är precis som mamma ganska stökig och jobbig, tycker Maj-Britt.Grönbok om vänskap
Historien börjar när Maj-Britt har gett upp om sin familj och bestämt sig för att rymma. Det vi sedan får följa med på är en resa som inte sträcker sig så långt över varken tid eller plats.

Maj-Britt träffar Mars-Britt, en tjej som är helt tvärt emot Maj-Britts snälla figur. Mars-Britt har flyttat in i en husvagn på den övergivna tomten bredvid. Mars-Britt har även världens finaste mamma, hon är snäll och svarthårig precis som Maj-Britt.
Under en otroligt händelserik dag hinner de båda flickorna och de båda familjerna gå till skolan på loppis, tappa bort Juni och åka linbana mellan huset och det stora trädet.

Jag tycker om historien och man rycks med i alla tokigheter som händer när Mars-Britt och Maj-Britts mamma hittar varandra. Boken är ”berättelse för 6-9 -åringar” Men något som förstör läsupplevelsen är de krångliga meningsbyggnaderna och långa meningar. Jag fastnade redan på andra sidan. ”Den var förstås alldeles för liten för att allt kiss en femåring har i sig efter en lång natt skulle få plats.”  

Under hela läsningen funderar jag på om detta är en bok som ska läsas av 6-9 åringar eller om den ska läsas för 6-9 åringar. Som i andra barnböcker uppfattar ju vi vuxna budskap på ett annat sätt än var barn kanske tänker på. Men ändå blir jag arg på hur Anne Holt framställer lillasyster Juni. Det tas upp att föräldrarna ständigt har en diskussion om man ska ta Juni till läkare och ge henne tabletter för att hon ska lugna ner sig. Alla behandlar och tassar runt kring Juni så hon inte ska bli jobbig.

Är det bilden Anne Holt har av ”jobbiga barn” eller har hon själv erfarenhet och att det är så man gör i familjer. Jag tycker boken är väl tillkrånglad och flera gånger slutade jag läsa för att få ur mig ilskan. Fast det ska handla om ensamma Maj-Britt som inte har någon kompis och som är tyst och försynt, blir det tyvärr ilskan över hur Juni framställs som ligger kvar.

Bilderna är gjorda av Anne Holts syssling Anne G Holt. Det är fina och underbara bilder. De ger en extra fin dimension till boken. Det är bilderna och att boken är kapitel indelad med roliga namn på kapitlen, som höjer betyget. Just namnen på kapitlen kan säga lite väl mycket men gör ändå att man måste läsa vidare för att förstå de kryptiska namnen. Vackra och kärleksfulla bilder.

Jag ska helt klart testa att läsa denna för barn i min närhet.

Två nyblivna vänner, som väntar på att bli din vän.

En reaktion till “September-Britt är mitt namn

Lämna gärna din tanke

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s