Att vara nöjd. En överlevnadsinstinkt och förhoppningsvis ett välkommen ni nya till min kulturhörna

Förra söndagen var det förintelsens minnesdag. Då trodde jag min recension skulle komma med i Habo-Nytt. Däremot kom den med i dagens. Under mitt namn står också adressen hit! Kan alltid hoppas att någon mer vågar sig in och kolla in min blogg.

VÄLKOMMEN I SÅ FALL!

Vill du veta mer om mig. Gå in på sidan OM eller skrolla ett par timmar! Är du som jag nöjd med min recension och kanske vill ha min skrivhjälp. Gå in på sidan Små prov, gå gärna in på kategorin Recensioner för att läsa om några fler böcker jag läst!

Bäste herrn, låt mig få leva

Max Safir i samarbete med Ewa Wymark.

XP Media

Utgiven 2012

3,5 av 5

Max berättar något gammalt, något otroligt viktigt men också mycket nytt!
Glad att han fick överleva för att hedra!

Max Safir, jude och född i Polen. Detta är berättelsen om en pojke med överlevnadsinstinkt utöver det vanliga! Detta är en överlevnadsberättelse från förintelsen. Vi får följa Max under andra världskriget genom arbetsläger, tvångsläger, getton och koncentrationsläger, bland annat Auschwitz-Birkenau. Men också hur Max överlever efter andra världskriget. Med hjälp av Ewa Wymark, som bor i Habo och som har intervjuat Max, får vi följa en liten pojkes listighet och mod, hur han gör för att överlever år av hårt arbete, svält, sjukdom och misär.

Ewa har inte bara intervjuat Max och skrivit ner hans ord, hon har även intervjuat otaliga andra människor och letat i arkiv. Med hjälp av Ewas fördjupande texter och faktaavsnitt sätts Max hemska berättelser in i ett historiskt sammanhang. Men ibland blir det svårt att följa med i alla datum och olika läger, fast allt är i kronologisk ordning.  baste-herrn-lat-mig-fa-leva

En av de texter Ewa skrev som berörde mig mest var återgivningen av ett brev till FN. Där berättar Polens exilregering vad tyskarna gjorde mot den judiska befolkningen i Polen, det blir verklighet i all byråkrati. Men ibland känns hennes texter mer som bevis på att det som berättas är sant, som listor där Max släktingar finns med eller när man kan hitta Max i något dokument.

Detta är ingen bok att plöja igenom på ett par dagar utan du behöver själv tid att tänka tillbaka och bearbeta. En bok att läsa flera gånger om. Även om du kan endel om förintelsen, har besökt något koncentrationsläger eller är helt novis är ”Bäste herrn, låt mig få leva” en bok att läsa. Titeln anspelar på två tillfällen då Max uttalat dessa ord och med hjälp av det slipper bli avrättad. Trots att Max får utstå det värsta förnedring på grund av sin judiska arv är det fascinerande att läsa om vad som händer efter kriget och hur han aldrig glömmer sina polska rötter eller att hedra sin familj.

Jag är glad att Max Safir berättar sin historia, många andra hann dö.

————————————————————————————————————————————————————–

I samband med att jag skrev recentionen, så ringde jag och pratade lite med Ewa Wymark som varit med och skrivit boken. Det var ett givande samtal och först visste ingen av oss varför vi skulle ringa varandra men jag hoppas även att vi i framtiden får anledning att samtala fler gånger. Kanske under någon café kväll eller liknade. Prata mer om hennes erfarenheter genom bokarbetet.

Bokrecensionen är ett samarbete mellan RN-Offset och Bok & Present Shopen. Jag har alltså fått boken, men inte något mer betalt. Kände ändå bra att få min bloggadress under. Habo-Nytt skickas till alla hushåll och företag i Habo-kommun. Denna blev även publicerad i Mullsjö-Nytt

2 reaktioner till “Att vara nöjd. En överlevnadsinstinkt och förhoppningsvis ett välkommen ni nya till min kulturhörna

  1. Hej Charlie!
    Tack för att du läst och recenserat boken Bäste herrn, låt mig få leva. Jag hoppas, precis som du, att många kommer läsa och ta del av Max Safirs berättelse. Jag vill passa på och korrigera en detalj i din text (ovan). Den kommande boken om barnen i Gulag kommer jag inte författa, däremot gör jag en man sällskap som heter Julian Better vid besök på skolor och bibliotek. Julian Better är barnöverlevande från Gulag-lägren och berättar utifrån egen erfarenhet om Sovjetkommunismens brott mot mänskligheten. I maj ger bokförlaget Bonniers ut hans bok. Läs mer: http://www.barnigulag.se/

    Allt gott,
    Ewa Wymark

    Gilla

Lämna gärna din tanke