Att assistera till storverk! Bra bröd bakar sig själv!

Det här inlägget är till min vän Ila!

Tack för du fick mig att börja fundera på brödbakning!

I julklapp fick jag och min Mr T ärva mammas hushållsassistent! En underbart stark sak som även funkar som köttkvarn, för att göra äpplemos och för korvstoppning.

julklapp
Det var nog den bästa julklapp vi kunde få i år!

Så glad i min ny, gamla bekantskap ska jag bjuda på ett toppen recept! Det är hämtat ur Libris serie Kyrkkaffe. (klicka in och läs mer om böckerna och bloggen)

Boken heter Nybakat, hembakat. Små tips och full av brödtips. Jag har gjort två recept hittills ur boken och de blir goda!

bild-1

På sida 40-41 finns

Ankis Nattbröd

Det blir tre limpor
Jäsning är 25 + 25 minuter
Ugn: 250° i 25 minuter, sedan över natten i svalnande ugn. 

Recept:

13 dl vatten

50 g jäst

1 1/2 dl sirap

1 msk salt

2 kg rågsikt Spara ca 2 dl till utbakning!

Smula jästen i degbunke, eller helst stor hushållsassistent. Värm vattnet till fingertemperatur.
Slå vattnet över jästen och rör om. Tillsätt sirap (olja in decilitermåttet med olivolja 
innan du lägger i sirapen)
Tillsätt salt och till sist mjölet. Arbeta degen i några minuter. Lägg över en handduk och låt degen jäsa i 25 minuter. 

Ta upp på bakbord/diskbänken och baka ut tre limpor. (Vi fick använda en hel del mjöl till detta.) 
Lägg bröden på en bakplåt och låt jäsa i 25 minuter. Dra samtidigt igång ugnen på 250°. Och ta fram ett bakplåtspapper/smörpapper. 

Grädda limporna i 250 graders ugnsvärme i 20-25 minuter. (Våra blev lite brända på 25 minuter)
Lägg smörpappret ovanpå limporna och låt dem stå kvar i ugnen över natten.

På morgonen är limporna klara att äta till frukost!

bild 1

bild 2

2 reaktioner till “Att assistera till storverk! Bra bröd bakar sig själv!

Lämna gärna din tanke